Dalängen anno 1773

Enkelstugan är sinnebilden för det svenska torpet och var vanligt förekommande på bondgårdar och torpställen från norr till söder från 1700-talets mitt och framåt. Dalängen är vår populäraste husmodell och går att variera och anpassa efter landsända och behov. Planlösningen med ett större allrum, en mindre sovkammare och även plats för våtrum gör det lilla huset oväntat rymligt.

Byggyta: 45kvm

Yttermått: 9,9m x 4,95m

Nockhöjd: 4,5m (exkl grund)

Vi levererar "tätt hus":


  • Timmerstomme av 6” (150mm) tjockt furutimmer inklusive takkonstruktion monterad på kunds tomt. Vindsbjälklag ingår. Stommen drevas med lin. Handbilad utsida och målad med slamfärg i traditionell ljusröd kulör.
  • Handtillverkade fönster av tätvuxen kärnfura med lösa innanfönster, kittade med linoljekitt och målade med linoljefärg. Blåst glas i ytterbågar. Handsmidda beslag.
  • Ytterdörr i massivt trä tillverkad med traditionella sammansättningar som gradlister, tappar och narar. Målad med linoljefärg. Lås offereras efter kundens önskemål.
  • Utvändiga fönster- och dörrfoder. Handhyvlade och ihoptappade och pluggade. Målade med linoljefärg.
  • Undertak av bred entums lockpanel belagd med underlagspapp. Tegeltak offereras separat.
  • Vindskivor med vattbrädor av kärnfuru.


Därefter tar er lokale snickare över med invändigt arbete och ev isolering.Pris: 1.310.000:-

(Priset gäller inom Stockholms län. Transport från vår timringsplats i Nacka till er tomt tillkommer. Grund ingår ej, men utförs lämpligen i natursten efter samråd med oss.)