Vår idé om att bygga nya hus i gammal stil är inte någon skrivbordsprodukt. Vi utgår ifrån befintliga flerhundraåriga förlagor och förlitar oss på så vis på det som vuxit fram genom generationer av beprövad erfarenhet, ideér och tradition.

VÅRA HUSMODELLER

Husen nedan har förlagor som ursprungligen byggdes mellan år 1667 och 1827. Eftersom våra hus byggs idag kan de förstås anpassas efter våra kunders behov och önskemål och tillsammans med oss kan du vara trygg i att det sker inom traditionens ramar. Inget hus vi byggt hittills har blivit det andra helt likt.

HUR VI BYGGER

Timmerstommarna timras för hand i 6" (15cm) furutimmer med trädets naturliga topp/rotform bibehållen. Virket får vi från norra Värmland via sedan länge upparbetade leverantörskontakter (virke med samma kvalité som förr går faktiskt att få tag på än idag). Timmerstommen handbilas alltid utvändigt, med invändig handbilning som tillval. Handbilningen är till mycket en estetisk detalj men också en viktig del av traditionen och för att få huset att smälta in.


Vi har i grundutförandet valt att begränsa vår leveransomfattning till vad vi kallar "tätt hus", alltså nästintill färdig utsida. Vad som ingår kan ni se nedan. Standardförfarandet är att era lokala snickare på plats sedan tar vid med insida efter att vi levererat tätt hus. Vid mindre projekt och byggen i Stockholms närhet kan vi se över möjligheterna att även göra invändiga träarbeten så som golv, innerdörrar och invändiga foder och lister etc.

Leveransomfattning:


- Timmerstomme monterad på av er iordningställd grund

- Yttertak t.o.m underlagspapp (tegel eller annat ytskikt diskuteras beroende på projekt)

- Handtillverkade fönster och ytterdörrar helt enligt traditionell modell med samma gedigna utförande och virkeskvalité som förr. Monteras av oss. 

- Utvändigt måleri med linoljefärg och slamfärg


Kund tillhandahåller:

- Grund enligt samråd med oss. Oftast plintar/grundmur av natursten.


Priser och ytterligare information finns under varje husmodell ovan.

NÅGRA EXEMPEL PÅ ANDRA HUS VI BYGGT

Byggprocessen

01.


Diskussion &

förslag


Ett första förutsättningslöst möte där vi diskuterar önskelmål, förutsättningar och vad vi kan erbjuda. Vi kommer med offert och förslag på utformning för er att ta ställning till. Kanske finns 1700-talsdörrar i vårt lager som passar ert bygge, eller så har ni gamla hus på tomten redan som ert nya hus ska anpassas till.


02.


Beställning &

timring


Efter påskrivet kontrakt beställer vi hem timmer och timrar upp stommen på vår timringsplats i Nacka, Stockholm. Det stora arbetet är att knuta ihop stockarna och att anpassa stockarnas form till varann. När så nockåsen ligger läggs sista handen på stommen genom att hela utsidan handbilas och sedan målas med slamfärg.

03.


Demontering & transport


Stommen märks upp, en bokstav för varje vägg och en siffra för varje varv, för att sedan demonteras stock för stock, drevas med lindrev, buntas ihop och vädersäkras för vidare transport med lastbil ut till er tomt.

04.


Montering & snickeriarbeten


Väl ute hos er monterar vi timmerstommen på ett par dagar med hjälp av lyftkran. Där slås även trädymlingarna i varje timmervarv och stommen målas en andra gång. Vi lägger tak och monterar fönster, dörrar och utvändiga snickerier. Klart!