Echstedska lusthuset ann0 1764

Paviljonger och lusthus kan komma i många former. Vi har valt att utgå från en särpräglad variant med extra påkostad dörr hemmahörande på en karolinergård i södra Värmland. Men den kvadratiska byggnaden med pyramidtak passar med både högt och lågt inom svensk byggnadskutur. I mindre form fungerar den som dass på ett litet torpställe, trädgårdsbod i en återskapad barockträdgård eller som ett uterum för kräftskivan i trästaden.

Byggyta: 17,5kvm

Yttermått: 4,2m x 4,2m

Nockhöjd: 4,3m (exkl grund)

Vi levererar "tätt hus", inkl golv:


  • Timmerstomme av 6” (150mm) tjockt furutimmer inklusive takkonstruktion monterad på kunds tomt. Stommen drevad med lin. Handbilad utsida och målad med slamfärg i traditionell ljusröd kulör.
  • Handtillverkade fönster av tätvuxen kärnfura. Kittade med linoljekitt och målade med linoljefärg. Blåst glas i ytterbågar, ej innanfönster. Handsmidda beslag.
  • Ytterdörr i massivt trä tillverkad med traditionella metoder. Utförande med romber istället för pilastrar finns som alternativ. Målad med linoljefärg. Lås offereras separat utifrån kundens önskemål.
  • Utvändiga handhyvlade fönster- och dörrfoder. Målade med linoljefärg.
  • Tak bestående av lockpanel i varierande bredder, vilket även blir synligt tak inifrån, belagt med underlagspapp. Taktegel offereras separat.
  • Massivt kilsågat golv i bredder upp emot 35cm


Pris: 460.000:- 

OBS! Priset gäller den stora varianten på ritning.


(Priset gäller inom Stockholms län. Transport från vår timringsplats i Nacka till er tomt tillkommer. Grund ingår ej, men utförs lämpligen i natursten efter samråd med oss.)


På förfrågan bygger vi mindre varianter av samma typ. Lämplig storlek på dass och bod enligt foton ovan är ca: 2x2m.