Västerlöt anno 1830

Sidokammarstugan är den mindre varianten av ett klassiskt torp, vanlig i mellansverige som soldat- och båtsmanstorp från 1800-talets början. Kanske något liten för att numera ensam utgöra en fritidsstuga, även om familjen som sist bebodde förlagan bestod av två vuxna och sju barn, men som gäststuga på tomten gör den sig perfekt. Måtten på vår förlaga från Färingsö i Mälaren ligger nära dagens bygglovsbefriade Attefallare på 25kvm. Att lägga till några kvadratmeter för att passa även den nyare något större bygglovsbefriade Bolundaren är även det fullt möjligt.

Byggyta: 26kvm

Yttermått: 6,2m x 4,2m

Nockhöjd: 4,2m (exkl grund)

Vi levererar "tätt hus":


  • Timmerstomme av 6” (150mm) tjockt furutimmer inklusive takkonstruktion monterad på kunds tomt. Vindsbjälklag ingår. Stommen drevas med lin. Handbilad utsida och målad med slamfärg i traditionell ljusröd kulör.
  • Handtillverkade fönster av tätvuxen kärnfura med lösa innanfönster, kittade med linoljekitt och målade med linoljefärg. Blåst glas i ytterbågar. Handsmidda beslag.
  • Ytterdörr i massivt trä tillverkad med traditionella sammansättningar som gradlister, tappar och träplugg. Målad med linoljefärg. Lås offereras separat efter kundens önskemål.
  • Utvändiga fönster- och dörrfoder. Handhyvlade och ihoptappade och pluggade. Målade med linoljefärg.
  • Utvändig vindslucka av 1" bred furupanel med handsmidda beslag.
  • Undertak av bred entums lockpanel belagd med underlagspapp av typ YAP 2200. Tegeltak offereras separat.
  • Vindskivor med vattbrädor av kärnfura.


Därefter tar er lokale snickare över med invändigt arbete och isolering.


Pris: 635.000:-

(Priset gäller inom Stockholms län. Transport från vår timringsplats i Nacka till er tomt tillkommer. Grund ingår ej, men utförs lämpligen i natursten efter samråd med oss.)